Datamigratie van Plone naar Django of Wagtail

Four Digits kan u helpen bij het omzetten van uw website van Plone naar Django of Wagtail. Four Digits leverde Plone-diensten, maar is overgestapt naar Django en Wagtail. We hebben voor Django en Wagtail gekozen omdat ze eenvoudiger aan te passen zijn naar de wensen van de klant.

Plone is een goed en veilig contentmanagementsysteem (CMS). Het heeft echter enkele nadelen:

  • Plone is moeilijk aan te passen. De kleinste verandering kan een grote uitdaging zijn.
  • Plone heeft hoge hostingkosten.
  • Steeds minder bedrijven bieden Plone-ondersteuning.

De inhoud van uw website

Content maken is veel werk. Bij het verhuizen van Plone naar nieuwe technologie moet de bestaande inhoud (afbeeldingen, documenten en teksten) naar de nieuwe website worden overgebracht. Dit wordt datamigratie of contentmigratie genoemd.

Gegevens uit Plone halen

Plone slaat gegevens op in de ZODB. Dit is een database die buiten Plone nauwelijks gebruikt wordt. De ZODB is niet te lezen zonder de Python-broncode die is gebruikt om de gegevens in deze database te stoppen. De manier om toegang te krijgen tot uw data is door uw Plone-project te installeren en queries uit te voeren.

Om gegevens uit uw Plone-project te halen, installeren we het project en enkele aanvullende pakketten. Zo exporteren we de ZODB-gegevens naar JSON-bestanden.

Van Plone naar Django

Plone is een CMS. Het gaat om pagina-beheer. Redacteuren kunnen zelf pagina's maken en structureren. Django is een webframework. Het stelt ontwikkelaars in staat om vanaf niets een webapplicatie maken.

Waarom Plone naar Django migreren? Omdat sommige Plone-projecten niet draaien om pagina's. Ze zijn niet CMS-achtig. Als de website niet draait om een vrij te beheren, mappen-achtige structuur van pagina’s dan is een Django-applicatie eenvoudiger te beheren, te onderhouden en te hosten. Als de website wel een CMS moet zijn, dan vinden wij Wagtail een betere keuze.

Om gegevens uit Plone naar een Django-project te halen, voeren onze ontwikkelaars de volgende stappen uit:

  1. Plone content types herschrijven als Django models.
  2. Plone-project installeren en opstarten.
  3. ZODB-gegevens exporteren naar JSON-bestanden.
  4. Django import script schrijven om alle JSON-bestanden in het Django-project te importeren.

Van Plone naar Wagtail CMS

Wagtail biedt vergelijkbare functies als Plone, maar vraagt minder van de webserver en is eenvoudiger aan te passen naar uw wensen. Wagtail voegt CMS-functies toe aan Django. De migratie van Plone naar Wagtail is vergelijkbaar met de migratie van Plone naar Django.

Four Digits en Plone-data migreren

We hebben een handvol Plone-experts in huis. We ontwikkelen géén Plone-websites meer, maar we migreren graag uw Plone-project naar Django of Wagtail.

Uw project en de mogelijkheden bespreken?

Neem dan contact op met Maarten

We love code